Overheidsvakbonden voorspellen sombere toekomst voor kwaliteit publieke sector

steunpubliekesectornu10Als het nieuwe kabinet de problemen in de publieke sector niet serieus gaat nemen, voorspellen de overheidsvakbonden een sombere toekomst als het gaat om de beschikbaarheid en kwaliteit van publieke taken zoals het onderwijs, de politie en de zorg. ‘We moeten echt flink investeren in voldoende en goed opgeleid personeel en daarvoor zijn ook concurrerende arbeidsvoorwaarden nodig’, stellen de voorzitters van de vier overheidscentrales. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij meer dan 30 overheids- en onderwijsbonden.

Sociale partners werken aan ABP-pensioenregeling 2026

Op 15 april jongstleden hebben vertegenwoordigers van de Centrales van Overheidspersoneel en van de overheids- en onderwijswerkgevers in de Pensioenkamer een eerste keuze gemaakt. Sociale partners zijn van mening dat het “Nieuwe pensioencontract” het beste aansluit bij de deelnemers van het ABP. Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet in de verkenning van de ABP-pensioenregeling 2026 voor de overheids- en onderwijssectoren. Partijen benadrukken dat hier sprake is van een voorlopige keuze, een werkhypothese.

Petitie over primaat van de politiek overhandigd

 
Een dag na de verkiezingen voor de Tweede Kamer is een petitie aan minister Koolmees aangeboden, met daarin de oproep om de bepaling over het primaat van de politiek in de WOR aan te passen. Tevens heeft de minister het boek van de Vereniging voor Arbeidsrecht over 25 jaar rechtspraak over het primaat van de politiek in de WOR, in ontvangst genomen. Vanwege de Corona-maatregelen heeft dit digitaal plaatsgevonden.

Overheidsvakbonden luiden noodklok: Structurele verwaarlozing publieke sector

Er is sprake van een structurele verwaarlozing van de publieke sector. Het piept en kraakt in de uitvoering, er zijn te weinig middelen beschikbaar en op uitvoeringsniveau is de menselijke maat vaak zoek. Het is daarom essentieel dat een nieuw kabinet een sterke overheid hoog op de agenda zet. Vakbonden zijn begonnen met gezamenlijke acties. De eerste actie was woensdagavond 24 februari bij het ministerie van Defensie en het stadhuis van Den Haag. Beide panden werden beschenen met laserprojecties.

 

Wet normalisatie rechtspositie ambtenaren

Wat waren ooit de redenen om ambtenaren een speciale rechtspositie te geven? 

  • Met name staatsrechtelijke overwegingen hebben in het verleden geleid tot een bijzondere rechtspositie voor ambtenaren.
  • Ambtenaren moeten worden beschermd tegen politieke willekeur. Een onafhankelijk ambtenarencorps wordt van belang geacht voor een stabiele staat en een onpartijdige handhaving van de rechtsorde. Een eenzijdige aanstelling en uitputtende wettelijke verankering van de rechtspositie werden daartoe noodzakelijk geacht.
  • De gedachte destijds was ook dat uit overheidsgezag voortvloeit dat de overheidswerknemer niet op voet van gelijkwaardigheid een contract met de overheid kan afsluiten en dat een (tweezijdige) arbeidsovereenkomst daarom niet passend was. Het arbeidsrecht in de jaren twintig van de vorige eeuw was ook nog niet zo ontwikkeld als tegenwoordig. 

Meer vragen en antwoorden daarop vindt u hier >>